Komponist, musiker (saxofon), orkesterleder, foredragsholder

Karsten Vogel er født 1943 i København.

Han blev cand. phil. i dansk sprog og litteratur fra Københavns Universitet i 1968, men var på det tidspunkt allerede professionel musiker.

Fra slutningen af 50’erne og til midt i 60’erne spillede Karsten Vogel ny jazz i forskellige grupper hvoraf flere i eget navn. I 1963 vandt Brødrene Vogels Kvartet med hans bror Henrik på trommer danmarksmesterskabet i jazz!

I 1967 skabte Karsten Vogel Burnin Red Ivanhoe,der i de næste syv år opnåede international anerkendelse og blev én af Danmarks mest efterspurgte, succesrige og legendariske rockgrupper. Burnin Red Ivanhoe genopstod i 90’erne i det, der af pressen er blevet kaldt årtiets comeback.

Han grundlagde i 1972 det ligeledes internationalt anerkendte Secret Oyster, der turnerede indtil 1977, og som i disse år oplever stigende international opmærksomhed og efterfølgende er blevet gendannet for at spille koncerter i Danmark og USA.

Hans Birds of Beauty, der i tog tråden op dér, hvor Burnin Red Ivanhoe og Secret Oyster slap, har siden 1977 været rammen om hans personlige kompositioner og musikalsk fortællende saxofon.

Et særligt bemærkelsesværdigt samarbejde har Karsten Vogel haft med skuespiller Frits Helmuth, som han optrådte sammen med i næsten 25 år.

Solo

Karsten Vogel har desuden spillet mange solokoncerter, ofte i forbindelse med kunstudstillinger, ferniseringer og andre kulturarrangementer, og i almindelighed med originalt materiale komponeret til lejlighederne. Han er således medlem af kunstnergruppen PRO.

I omtrent alle årene har Karsten Vogel haft en tæt tilknytning til det færøske musikliv, og ved stort set årlige besøg har han spillet koncerter med både (medbragte) danske og med færøske musikere.

Blandt de mange musiske projekter og orkestre, Karsten Vogel har indgået i, kan nævnes:

Radiojazzgruppen, Hugh Steinmetz, Cadentia Nova Danica, Per Aage Brandt, Valdemar Rasmussen, Ole Lemmeke, Lars Knutzon, The Jam Trio, Robin Taylor, Hanne Siboni, Tommy Seebach, Fenders, Grand Danois, Bror Smart og Mermaid.

Karsten Vogel har desuden komponeret og arrangeret musik til mange andre formål såsom film, ballet, pladeindspilninger, teater og radio- og tv-programmer og har modtaget flere arbejdslegater og stipendier, herunder Statens Kunstfonds 3-årige komponiststipendium og fra 2004 som komponist den livsvarige kunstnerydelse.

I 80’erne og 90’erne arbejdede Karsten Vogel desuden med musik i Danmarks Radio som programvært, som chef for radioens diskotek og som konsulent og underviser. Bedst kendt er han i denne sammenhæng for sin værtsrolle i “De ringer, vi spiller”.

Karsten Vogel medvirker på mere end 75 lp’er og cd’er, de fleste som orkesterleder, musiker og komponist, og udover i Danmark har han spillet koncerter i Sverige, Norge, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Tyskland, England, Scotland, Frankrig, Letland, Grækenland, USA, Indien, Japan og Dubai.

Reklamefilm fra Dansk Herremoderåd, 1958