Nyheder

Saxofonhistorier i Farum

Saxofonen og jazzen har stærtkt sammenfaldende historie. Det fortæller jeg noget om på Farum Bibliotek tirsdag 22. februar fra kl. 19, og så er billetterne oven i købet gratis men til gengæld påkrævede. Hent dem på dette link:

https://www.farumkulturhus.dk/kalender/posts/2022/february/karsten-vogel/

Mød op og få både lidt live saxofon, vigtige musikeksempler og ikke mindst gode historier. For dem er jazzen i høj grad leveringsdygtig i.

Bøhling/Vogel er i luften!

Med Assi Roar på bas og Niels Ratzer på trommer  arbejder Claus Bøhling og Karsten Vogel sammen om et repertoire af Bøhling og Vogel kompositioner, hvoraf flere naturligt er hentet fra Secret Oysters song book.

Helt central i gruppens musikalske ideologi står begrebet performance. Og med de to solister i front åbnes der op for de store flyveture og vilde energiudfoldelser, som netop kan realiseres, når én af Danmarks bedste rytmegrupper lægger ryg til.

Hvor forholdene tillader det, tilføres Frank Hindsbergs legendariske lys.

“Et perfekt match. Kan anbefales hvis man er til syreguitar og fuldt knald på fra start til mål. Kodylt fedt, som vi sagde dengang…” (Niels Christensen, facebook)

 

Secret Oyster: Første udgivelse af indspilninger fra 1975 og 1976

Det franske pladeforlag Longhair har udgivet hidtil uudgivne optagelser med Secret Oyster på både vinyl og cd.

I forlængelse af succesen med “Vidunderlige Kælling” fra 1975 ønskede Flemming Flindt musik af Secret Oyster til en ny ballet med titlen “Striptease”, baseret på tekster af Ionesco. Musikken blev både komponeret og indspillet, men balletten blev aldrig til noget og musikken aldrig udgivet, fordi Flemming Flindt blev udnævnt til balletmester i Dallas, Texas og derfor forlod Danmark. Siden da har de 30 minutters musik ligger ubemærket hen i mit arkiv, indtil det franske selskab hørte om dem og straks foreslog en vinyl-udgivelse. På cd er der tilføjet 35 minutters livemusik fra 1975 med blandt andet forrygende soloer af Kenneth Knudsen og Claus Bøhling. Jeg véd ikke om udgivelserne er tilgængelige her i Danmark, men hvis der er nogen. der er interesserede i dem, kan jeg skaffe et par eksemplarer af både cd og vinyl. Ligesom jeg kan skaffe eksemplarer af både cd- og vinyl-genudgivelsen fra i efteråret på samme forlag af de oprindelige fire Secret Oyster-albums. Brug hjemmesidens mail.

This Is It

Albummet er nu på gaden og til download. Storyville 101 4321. Det har fået disse ord fra Richard Williams med på vejen: “The new album just arrived. I’ve played it twice now. It’s absolutely beautiful!” Der er nu lavet en video over ét af numrene, “A Golden Song (Of Love)”. Check den ud!

Japan

Små tre uger i Japan er nu vel afsluttet. To koncerter på Jarfo Gallery i Kyoto, klubjob ligeledes i Kyoto, tre koncerter på klubber i Tokyo foruden en masterclass, der fik stor betydning for den musik, jeg spillede sammen med Chihiro, Naoyuki og Tomohide. Der er langt til Japan, tyfonen spændte også lidt ben, men det var det hele værd!

Øssur Johannesen

har sendt yderligere et dobbeltalbum ud med mig som medvirkende. Dog kun på den ene cd, på den anden er det den færøske guitarist, Hans Karl Hansen, der spiller sammen med Øssur. Umiskendeligt Øssur, lige fra coverdesign over musik til salgstitel: “Innerself Explorations”.

This is it

Albummet er nu sendt til trykning, og release i USA er sat til 21. september.

Ny cd på vej: “This Is It”

Fredag 8. juni afsluttede jeg et halvt års arbejde med indspilninger til en cd, der forventes udsendt 1. september på Storyville. Der er ni nye numre på den, og det overordnede koncept er, at min saxofon er i centrum næsten hele tiden. Den beslutning har jeg tilladt mig at tage, fordi jeg synes jeg for næsten første gang kan bære den position. Jeg bliver nu også hjulpet godt på vej af musikerholdet bag mig: Daniel Fridell, Kenneth Knudsen, Thomas Ovesen og Klaus Menzer, foruden Ole Streenberg og Louise Nipper på kortere visit. Kenneth Knudsen, Klaus Menzer og Louise Nipper har desuden været meget ind over projektet som co-producere.

Stilistisk ligger musikken i nærheden af Birds of Beauty og Secret Oyster med en drejning over mod det meget melodiske og – forhåbentlig – meget smukke.

For en del år siden udsendte jeg cd’en “My Old Flame”, hvor jeg gennemspillede min helt tidlige inspiration fra Charlie Parker. For to år siden kom så “Cry!”, hvor jeg i et genoplivet samarbejde med Per Aage Brandt dykkede ned i vores fælles avantgarde-fortid. Med “This Is It” er det melodikken, der er i centrum, og Paul Desmond har holdt øje med hele indspilningsforløbet. Dermed er jeg kommet hele vejen rundt i det musikalske univers, jeg har bevæget mig i som saxofonist i mere end 60 år. En afrunding.

Deraf titlen.

The Endless Flow of the Great Holy River

er titlen på Øssur Johannesens netop udsendte dobbelt-cd. Øssur spiller bas og trommer, jeg kan høres på tenorsax, altsax og lommekornet (!). I alt ca. 100 minutter med den vildeste, frit improviserede musik for to instrumenter indspillet på knap fire timer i Netværkstedet Sinds studier på Thorvaldsensvej på Frederiksberg. Interesserede kan henvende sig til Øssur eller til mig. Absolut noget ud over det sædvanlige!

Lidt studiearbejde

Udover indspilningerne med Øssur Johannesen er det hen over sommeren også blevet til lidt saxofon på en produktion, som saxofonisten Jacob W. Elvstrøm er ved at færdiggøre, og på et par numre, som billedkunstneren og musikeren Bjørn Eriksen arbejder på. Selv har jeg ikke nogen større produktion undervejs, så det er dejligt for mig at få lejlighed til at medvirke på andres. Det er altid en fornøjelse, og jeg gør mit bedste for at leve mig ind i de musikalske universer, jeg bliver inviteret til at deltage i.

Jazzkursus på Johan Borups Højskole 10 – 16/7

Det jazzkursus, jeg tidligere har fortalt om, nærmer sig hastigt, og jeg er i fuld gang med indholdet til det, jeg kalder et “berigelseskursus”. Der forudsættes ingen særlig viden, man skal ikke kunne spille eller synge (det gør ikke noget man kan), man får ikke stillet opgaver (men der bliver jo nok stillet et par spørgsmål hist eller her). Til gengæld får man nogen gode historier, får hørt noget fantastisk musik og lidt viden om, hvorfor det er så godt. Og den slags.

Der er koncert tirsdag aften 11/6  kl. 19:15 med Stefan Pasborg, Carsten Dahl og Fredrik Lundin. Kursisterne kan gratis invitere gæster til denne unikke oplevelse. Det kan de også fredag aften, hvor Lone Selmer, Thomas Ovesen og jeg giver koncert. Det er også kl. 19:15

Kom og mød skønne mennesker med samme passion for jazz som du selv har!

Tilmelding via www.borups.dk/sommerkurser 2017

Mere Øssur Johannesen

Det er blevet til 2 x 2 timer mere med vilde optagelser, herunder halvdelen sammen med guitaristen Hans Karl  Hansen.

Burnin Red Ivanhoe 50 år!

22. maj 1967 optrådte M/S Mitte – The Burnin Red Ivanhoes for første gang med sange som Ridder Rød, Marsfesten, Kaj og Indre landskab. Det skete i Munkekælderen i København og besætningen var:

Steen Claësson (sang, guitar) Karsten Vogel (altsaxofon) Steen Lange (bas) Per Kragh-Müller (trommer)

22. maj i år markerer vi dagen ved en event-koncert på Asgårdsvej på Frederiksberg, hvor den omtrent helt originale besætning vil spille et udvalg af disse nu legendariske sange. Peter Ingemann, der dengang spillede bas med Per og Karsten i flere jazzsammenhænge, er bassist til jubilæumskoncerten. De tre andre er som dengang Steen, Per og Karsten. For Per er det noget ganske særligt at spille trommer igen efter ikke at have rørt en trommestik i mere end 40 år. Et par anekdoter skal der nok blive plads til også. Til gengæld er der IKKE åbent for jamsessions eller anden musikalsk indblanding. Det foregår nemlig i haven, og der er gode naboer at tænke på.

Det er ikke en almindelig koncert, men hvis man møder op kl. 19 skal man huske kontanter til køb af vin og øl til overpris. Orkestret har nemlig insisteret på kun at spille, hvis det får samme honorar for jobbet, som de i sin tid fik i Munkekælderen: 160 kr. – i alt!

I studiet med Øssur Johannesen.

Mandag 27. marts var jeg i Sinds studie med den færøske bassist, guitarist og trommeslager Øssur Johannesen. To timer spillede vi aldeles fri og på stedet skabt musik. Næsten halvanden times musik kom der ud af det.  Repetitivt, meditativt, vildt.

50 år!

22. maj er det 50 år siden, M/S Mitte – The Burnin’ Red Ivanhoes debuterede på scenen. Munkekælderen i Nørregade i København lagde lokale til, Niels Olaf Gudme havde formidlet kontakten, Student for Europa var arrangør. Det var en mandag. I månederne op til denne dag havde vi øvet og bygget forstærker (ental!) og højttalere. Besætningen var:

Steen Claësson, vokal og guitar, Steen Lange, bas, Per Kragh-Müller, trommer, og mig selv på altsaxofon.

På repertoiret var blandt andre sangen om Ridder Rød, den om Brilleslangen, sangen om Kaj, sandsynligvis Indre Landskab og måske Tingel-tangelmanden.

Nu må vi se, om dagen bliver fejret på dagen og med den helt originale besætning.

Jazzkursus på Johan Borups Højskole.

Jazzkurset afvikles samtidig med Copenhagen Jazz Festival, der i år ligger lidt senere end normal. Derfor starter jazzkurset i år mandag 10. juli og slutter søndag 16. juli.

Oprindeligt blev det annonceret til at ligge ugen før, men forhåbentlig har ingen af dem, der allerede har tilmeldt sig eller havde tænkt sig at gøre det, problemer med ændringen.

Lige som sidste år står jeg som kursusleder. Generelt vil jeg  i år følge princippet “På tværs og i dybden” (hvor sidste år hovedsagelig kronologi var ledetråd). Dertil kommer årets gæster, som i år er Lars Jansson, Kalle Mathiesen, Irene Becker & Pierre Dørge,  Nulle & Verdenskvartetten og Birgit Løkke. Der er desuden koncert med Stefan Pasborg og en aften i selskab med Lone Selmers og min trio.